Биотехнология на растителните суровини

Използваме редица технологии за преработване на иглолистни растения, които включват както много прости елементи, като например събиране на живица, получаване на ефирно масло, така и цели системи за комплексно преработване със смяна на екстрагентите. Степента на пречистване на биологически активните вещества също така може да се различава, и да достига 99,9% в зависимост от задачите на продукцията.

Сътрудничеството с научно-изследователските институти на Сибирското отделение на Руската академия на науките ни позволява да тестваме биологичните активности получаваните вещества, а също така да провеждаме химично преобразуване на веществата. По-долу са описани екстрактите, които се приготвят на базата на нашата компания, и на базата на които бяха разработени успешни продукти.

ЕКСТРАКТИ ОТ СИБИРСКА ЕЛА

Концентрат от неутрални липиди

Химични свойства. Концентратът е съчетание от биологично активни вещества – каротиноиди, хлорофил, фитостерини, полипреноли и други липофилни вещества от иглите на сибирската ела.

Биологични свойства. Концентратът на неутрална фракция на липиди от сибирска ела може да се използва като допълнителен източник на фитостерини и полипреноли. Той оказва подхранващо, имунотропно, противовъзпалително, регенериращо и противовирусно действие, предотвратява развитието на възрастни атрофични процеси, понижава реактивността на организма при алергия, псориазис, облекчава състоянието при развитие на синдром на хронична умора, нормализира въглехидратната, липидната и минералната обмяна, понижава нивото на холестерина и благодарение на това предотвратява развитието на атеросклерозата. Може да се разглежда като перспективен агент или допълнително средство по време на химиотерапия на тумори и персистиращи вирусни инфекции.

Приложение. Концентратът на неутрална фракция на липиди от сибирска ела се използва в състава на хранителни концентрати на фитостерини и полипреноли, лечебна козметика за интимна хигиена и проблемна кожа и козметични средства. Всичките продукти и препарати на базата на фитостерини и полипреноли се произвеждат под марката ВИТАПРИНОЛ

Концентрат на кисели липиди

Химични свойства. Този продукт съдържа основно тритерпенови киселини и определен обем хлорофил от игли на сибирска ела.

Биологични свойства. В резултат на научни изследвания на базата на Сибирското отделение на Академията на науките на Русия беше установено, че тритерпеновите киселини стимулират растежа при растенията. Също така, при тях бяха открити фунгицидни свойства, и благодарение на това на базата им бяха разработени и успешно се използват препарати за растениевъдството. Нашата компания продължи да изследва киселите липиди на сибирската ела, в резултат на което открихме, че те могат да бъдат използвани като средства за премахване на остра и хронична левкопения при животните и птиците, особено след ваксиниране и хранителни антибиотици.

Приложение. Киселата фракция на липидите от сибирска ела беше използвана за създаването на биопрепарати за растениевъдството и животновъдството: хранителни добавки, противомаститни средства, мехлеми за рани, както и стимулатори на растежа и торове за растения. Всички продукти и препарати на базата на тритерпеновите киселини се произвеждат под марката ФЛОРАБИС

Концентрат от водоразтворими вещества

Химични свойства. Концентратът съдържа флавоноиди, моно-, олиго- и полисахариди, аскорбинова и фолиева киселина, които се извличат от иглите на сибирската ела с помощта на водно екстрахиране.

Биологични свойства. Концентратът се използва като допълнителен източник на флавоноиди с P-витаминна активност, а именно, със способността да укрепва стените на съдовете, като същевременно увеличава еластичността им и да укрепва капилярите. Моно-, олиго- и полисахаридите притежават имунотропна пребиотична активност. Първоначално дадените свойства бяха потвърдени в експерименти с участието на селскостопански животни, след което бяха проведени и клинични изпитвания с доброволци. В резултат на това бяха разработени препоръки за обогатяване на напитки и сладкарски изделия, а също така бяха разработени и самите продукти, които се продават успешно на руския пазар от 2000 година.

Приложение. На базата на екстракта от сибирска ела беше разработена функционална медена напитка, наречена СБИТЕН, козметични средства и хранителни концентрати със съдоукрепващо действие. Всички продукти и препарати на базата на екстракт от сибирска ела се произвеждат под марката АБИФЛОР

ДРУГИ ПРОДУКТИ ОТ ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА

Живица от ела и кедър

Обща характеристика. Живицата е смола от иглолистни дървета, която се отделя от растенията при нараняване. Живицата съдържа смолни киселини, неутрални вещества и ефирни масла. Живицата притежава силни антибактериални, противовъзпалителни, съдоукрепващи и обезболяващи свойства.

Използване на живицата. Живицата се използва като козметична суровина. Тя притежава специфична приятна миризма и придава на козметичните изделия допълнителни антибактериални, противовъзпалителни и регенериращи свойства. Отскоро живицата също така се разглежда като източник на ценни суровини за фармацевтичната промишленост, например, провеждат се изследвания за извличането на ламбертианова киселина от живицата на кедъра за създаване на нейна база на средства, притежаващи ноотропно действие, т.е. способността да подобрява интегралната дейност на мозъка.

Продукция на базата на живица. Живицата се използва като самостоятелно средство в формата на ЖИВИЧНИ МАСЛА, които представляват разтвор на живица в кедрово или елово масло. Живицата също така се използва широко в състава на лечебни мехлеми и балсами и козметика за проблемна кожа. Продуктите и препаратите на базата на живицата могат да бъдат намерени сред стоките.

Елово масло

Обща характеристика. Еловото масло или ефирното масло се получават чрез паровъздушна дестилация на елови игли и млади клончета на сибирска ела. В ефирното масло се съдържат: мирцен, цис- и транс- β-оцимени, лимонен, дипентен, α- и γ-терпинени, терпинолен, α- и β-пинени, камфен, сантен, α-туйен, α-фенхен, 3-карен, γ-бисаболен, сабинен, n-цимол, борнеол, цинеол. Най-важната част на ефирното масло е борнилацетатът, според който се нормира качеството на ефирното масло.

Употреба на ефирните масла. Еловото масло е добре известен продукт, който се използва широко в фармакологията, медицината, ароматерапията и козметологията. В козметологията еловото масло се използва като натурален ароматизатор. Еловото масло в народната медицина се използва за лекуване на астма, бронхит, ревматизъм, възпаление на белите дробове, грип, хиперхидроза, заболявания на черния дроб и бъбреците, при холецистит и урологични заболявания.

Продукция на базата на ефирни масла. Продуктите и препаратите на базата на ефирни масла могат да бъдат намерени сред товарите с марка АБИСОРГАНИК